Belasting, Loonheffing

Loonheffing terugvragen

Loonheffing terugvragen: hoe werkt dat?

Iedereen die in loondienst arbeidt, krijgt iedere 4 weken fijn zijn loon.
Jij hebt eveneens een netto loon en een bruto loon. Het netto loon is datgene wat je meteen op je rekening gestort ontvangt en waar je in beginsel mee kan doen wat jij zou willen.
Het bruto loon is je loon waar iets van af gehaald wordt door je baas, om daar bijv. premies van te voldoen. Deze contanten zie je dientengevolge niet, doch het is daar toch en met name de fiscus vindt het bruto inkomen zeer belangwekkend.

Jij, als arbeider kunt ieder jaargang belasting terugvragen. Loonheffingskorting, om wat duidelijker te zijn, opdat jij over dit bruto loon hoe dan ook nog wat retour gaat krijgen. Verderop ga je ervaren dat het totaal niet moeizaam is. Belasting/loonheffing terugvragen kan feitelijk eenieder

Alles betreffende loonheffing

Loonheffing is feitelijk loonbelasting. Heffing op jouw inkomen. Vanaf 1-1-2005 zijn werkgevers gedwongen dat van de fiscus te voldoen. Jouw baas moet dientengevolge een provisie voldoen voor het geval dat jij bijv. onwel ofwel werkeloos wordt, maar even goed arbeidsongeschiktheid valt onder de premies.

Uit welke onderdelen bestaat de loonheffing?

De loonheffing is opgebouwd uit:

• Loonbelasting
• Bijslag betreffende de volksverzekeringen
• Bijslag aangaande de arbeidskracht-verzekeringen
• Inkomstenafhankelijke portie betreffende de zorgverzekeringswet

In andere taal: mits van toepassing, dan betaalt jouw baas deze heffingen voor je. Het vervelende hiervan is, is dat jij een kleiner loon krijgt aan het uiteinde van de maand.
Beter: je kunt belasting/ loonheffing terugvragen of in ieder geval een korting krijgen op dat betaalde bedrag. De loonheffingskorting.

Wat moet ik doen om loonheffing terug te vragen?

Feitelijk is het zeer eenvoudig. Je gaat naar je baas toe (dit kan evengoed het UWV zijn overigens). Aan de baas of uitkeringsinstantie vraag je deze loonheffingskorting aan.
Dan download je een invulformulier: ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’ bij de belastingheffer, maar eventueel heeft je baas wel zo’n biljet liggen en dat formulier vul je dan in en stuur je op. Fluitje van een cent, nietwaar? Met meer poen op je rekening als resultaat.
Wie wil dat nou niet?

Wanneer krijg je geen loonheffingskorting?

Belasting terugvragen kan niet, indien:

• Wanneer je met verscheidene werkgevers in loondienst werkt dan mag je slechts bij 1 bedrijf de loonheffingskorting aanvragen.
• Het mag maximaal 1 keer per kalenderjaar.
• Werk je in dat kalenderjaar bij verschillende bedrijven , echter dan na mekaar ipv. gelijktijdig, dan mag jij toch loonheffingskorting aanvragen.

Zo ongecompliceerd is belasting terugvragen. Ieder die in loondienst werkt kan en mag dat doen. Je hebt namelijk recht op een stuk van dat geld.

Is het terugvragen van loonheffing de tijd en moeite waard?

Meestal wel. Eenieder kan belasting terugvragen, daar je in een kalenderjaar tijd zeer veel belasting hebt betaald. Ben jij het niet dan is het je baas wel die het betaald heeft. Het zou oneindig zonde zijn als je dat geld laat wandelen. Dus wil jij meer doekoe verdienen? Alles wat je hoeft te doen is loonheffing terugvragen, door naar je baas te gaan en het invulformulier in te vullen.

Standard

Leave a comment